Me 19 vihreää kaupunginvaltuutettua olemme istuneet Aleksanterinkadun varrella neljä vuotta ja yli sata keskiviikkoiltaa. Näinä vuosina olemme halunneet rakentaa Helsingistä yhdessä tasa-arvoista ja ekologista kaupunkia. Kaupunkia, jossa jokainen pärjää, josta löytyy koti kaikille, jossa liikkuminen on vaivatonta ja sujuvaa myös ilman autoa, jonka jokaisessa koulussa on hyvä oppia. Helsinkiä, joka on houkutteleva, inhimillinen ja ystävällinen, joka katsoo eteenpäin ja jossa jokaisen on hyvä elää arkea. Kaupungin, jossa kivihiili on korvattu uusiutuvalla energialla ja joka on kunnianhimoinen suunnanäyttäjä ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Viime vuodet ovat osoittaneet, että kaupungeissa on voimaa. Kaupungit voivat haastaa ja näyttää suuntaa – jopa muuttaa koko Suomen suuntaa. Olemme iloisia, että Helsinki on kaupunki, joka säilyttää kaikkien lasten oikeuden päivähoitoon ja pieniin ryhmäkokoihin, ja toimii edelläkävijänä ja esikuvana monelle muulle kaupungille toimia samoin, haastaa hallituksen koulutuksesta ja sivistyksestä leikkaavan linjan. Olemme ylpeitä siitä, että kun Helsinki päätti syksyllä 2016 ryhtyä selvittämään maksuttoman varhaiskasvatuksen käyttöönottoa, Suomen hallitus ilmoitti myöhemmin selvittävänsä itse myös maksuttomuutta. Sama hallitus, jonka kokoomuslainen ministeri oli vain vuotta aiemmin tehnyt esityksen päivähoitomaksujen korottamisesta. Sekin esitys peruttiin, kun kaupungit – Helsinki etunenässä – kieltäytyivät ottamasta korotuksia käyttöön.
Tällä valtuustokaudella kaupungin suunnittelu on kokenut käänteen. 60 vuoden perinne autoilun varaan suunniteltavasta hajaantuvasta kaupungista on murtunut. Keskustatunnelin kaltaisia menneisyyden ratkaisuja haikailee vain harva. Kalliisin autoväyliin investoimisen sijaan rakennetaan kaksi uutta pikaratikkaa: Kruunusilta Laajasaloon ja Jokeri lähiöiden välille. Hämeentie päätettiin pyhittää entistä nopeammalle joukkoliikenteelle, kävelijöille sekä pyörille, ja siitä tulee turvallisempi, viihtyisämpi ja saastettomampi. Hyväksyimme yleiskaavan, jossa kaikki moottoritiet kehä ykkösen sisäpuolella muutetaan kaduiksi, joiden varrelle saadaan asuntoja ja elämää. Kaupunkipyörät auttavat liikkumaan keskustassa ja ensi kesänä koko kantakaupungissa. Olemme vaatineet useasti, että joukkoliikenteen lippujen hinnat pysyvät kohtuullisina – suunnitellut jättikorotukset on jätetty toteuttamatta. Myös Helsingin energiapolitiikan suunta on käännetty – Hanasaaren kivihiilikasa katoaa kaupunkikuvasta vähäpäästöisempien ratkaisujen tieltä.
Monia muitakin tavoitteita olemme edistäneet: Helsingissä rakennetaan enemmän asuntoja kuin vuosiin. Keskustakirjasto nousee Kansalaistorille joulukuussa 2018. Tällä kaudella tasa-arvoa ja heikoimmassa asemassa olevia on puolustettu useasti: koulut saavat erityistä tasa-arvorahaa, jotta kaupunkimme jokaisessa koulussa olisi yhtä hyvä oppia. Olemme turvanneet hätämajoituksen kaikille tarvitseville – Helsingissä ketään ei jätetä yöksi pakkaseen. Helsinki myönsi kuntapaikat Helsingissä asuville myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille alaikäisille sekä lapsiperheille.
Usein muutoksen tekevät ihmiset itse. Olemme raivanneet esteitä, jotta ihmiset itse voivat tehdä omasta kaupungistaan hauskemman ja viihtyisämmän. Järjestää pop up -tapahtumia, tuoda kaupunkiin ruokakärryjä ja rakentaa merikylpylöitä tai vaikkapa terassin parkkipaikalle.
Pettymyksiäkin viime vuosiin mahtuu. Jos Vihreät saisivat päättää kaikesta yksin, Vartiosaari säästettäisiin rakentamiselta. Tulemme puolustamaan saaren ainutlaatuista luontoa edelleen, kun saaren asemakaava tulee päätöksentekoon. Moni yleiskaavan pikseli olisi eri värinen etenkin Keskuspuiston ja muutamien muiden luontokohteiden paikalla. Strategisen ja suurpiirteisen kaavan tarkemmissa päätösvaiheissa vihreyden puolustaminen jatkuu. Länsimetron poliitikoilta pimitetyn myöhästymiskaaoksen johdosta vaadimme lisää avoimuutta yhtiöiden päätöksentekoon.
Tällä vaalikaudella Vihreät on ollut Helsingin toiseksi suurin puolue. Meillä on 19 valtuutettua kaupunginvaltuustossa, ja kymmeniä luottamushenkilöitä Helsingin lautakunnissa ja muissa luottamustehtävissä. Tavoitteita on ajettu yhteistyössä. Kiitos siitä jokaiselle Vihreälle! Kiitos myös aktiivisille kansalaisille yhteydenotoista, näkökulmista ja päätöksenteon haastamisesta. Kukaan meistä ei saa muutosta aikaan yksin, vaan paremman Helsingin teemme me kaikki yhdessä.
Yhdessä olemme saaneet aikaan paljon. Helsingin sanomien mukaan Vihreät on Helsingin vaikutusvaltaisin puolue, kun selvitettiin, mitä tavoitteitaan puolueet ovat saaneet läpi. Vaikka muutosta saa harvoin aikaan yksin, monikaan tavoitteista ei olisi toteutunut ilman Vihreitä. Ylen Taloustutkimuksella teettämän gallupin mukaan Vihreät on kirimässä Helsingin ykköspuolueeksi huhtikuun kuntavaaleissa. Kaupunkilaisten luottamus ilahduttaa ja motivoi tekemään töitä tulevaisuudessa vähintään yhtä kovasti!
Uusi kaupunginvaltuusto aloittaa työnsä kesäkuussa. Silloin Helsingille valitaan ensimmäinen pormestari siitä puolueesta, joka saa helsinkiläisten suurimman luottamuksen huhtikuun vaaleissa. Helsingissä näissä vaaleissa kaupunkilaisilla, äänestäjillä, on enemmän valtaa kuin koskaan. Sekin on ollut Vihreiden pitkäaikainen tavoite.
Millä kaikilla tavoilla Helsinki on nyt vihreämpi kuin reilut neljä vuotta sitten? Koko listan löydät täältä. Entä mitä tavoittelemme seuraavaksi? Lue vaaliohjelmastamme lisää tavoitteita seuraaville vuosille – jatketaan yhdessä vihreiden askelien ottamista!
Emma Kari ja Otso Kivekäs
Helsingin Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajat
(2013-2015 ja 2015-2017)