Asunnottomuus on monimuotoinen ongelma, joka on Helsingissä kääntynyt kymmenen vuoden positiivisen kehityksen jälkeen kasvuun. Kaikki asunnottomat eivät tällä hetkellä Helsingissä saa tarvitsemaansa tukea, sillä asunnottomuuden syyt ovat aiempaa moninaisemmat. Palvelut keskittyvät erityisesti päihteitä käyttäville. Vihreä valtuustoryhmä esittää palvelupolkua päihteettömille asunnottomille ja tavoittelee asunnottomuuden poistamista.
“Asunnottomuuden moninaiset syyt ja palveluntarpeet on tunnistettava”, vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Nina Miettinen toteaa ja jatkaa: “Asunnottomuuspalveluissa korostuvat päihde- ja mielenterveyskuntoutujien hoitopolut, mistä seuraa, että palveluntarjoajan ansainta on kytketty niihin, vaikka rinnalle tarvittaisiin esimerkiksi taloudellista, sosiaalista, viestinnällistä ja juridista apua. Selkeä ja helposti saatava, ennalta ehkäisevä tieto ja tuki olisi tärkeää jo siinä vaiheessa, kun maksukyvyttömyys tai häätö uhkaa.”
Vihreiden mukaan Helsinkiin tarvitaan nykyistä laajempi moniammatillinen työryhmä kartoittamaan jokaisen asunnottoman yksilölliset asunnottomuuden syyt.
“Peruspalvelut, kuten hygienia-, ruoka- ja asiointipalvelut, eivät saa sijaita hätämajoitusyksikössä, kuten nyt, ja niitä tarvitaan lisää. Samalla on tärkeää tehdä arvio siitä, kuinka paljon on eri ryhmiin kuuluvia asunnottomia, jotka eivät tällä hetkellä mahdu hätämajoitukseen, vaan päätyvät kadulle tai kiertämään eri majoituspaikkoja vapaata paikkaa etsien”, sanoo kaupunginvaltuutettu Minna Lindgren.
Tilapäismajoituksen lisääminen ei yksinään ole kestävä ratkaisu asunnottomuuteen. Päihteettömät asunnottomat, erityisesti naiset, vanhukset ja heikossa asemassa olevat, eivät uskalla yöpyä niissä, koska ne koetaan turvattomiksi. Tämän vuoksi kauppakeskukset ja julkinen liikenne ovat yhä useamman yösija.
“Naisille ja päihteettömille tarvitaan kokonaan erilliset turvalliset hätä- ja tilapäismajoituspaikat”, toteaa Lindgren.
Helsingin tavoitteena tulee edelleenkin olla pitkäjänteinen asunnottomuuden poistaminen “asunto ensin” -periaatteen mukaisesti. Tavoitteen saavuttamiseksi on varmistettava sosiaalisen asumisen riittävyys.
Vihreä valtuustoryhmä esittää 12.3.2025 jättämässään valtuustoaloitteessa, että kaupunki tekee kattavan suunnitelman palvelupolusta päihteettömille asunnottomille edellä esitetyt seikat huomioon ottaen tavoitteena kodittomuuden poistaminen.
Lisätiedot:
Vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Nina Miettinen, puh. 050 5707 828
Kaupunginvaltuutettu Minna Lindgren, puh. 040 7334 909
12.3.2025 jätetty ryhmäaloite kokonaisuudessaan:
Asunnottomuus on monimuotoinen ongelma, joka on Helsingissä kääntynyt kymmenen vuoden positiivisen kehityksen jälkeen kasvuun. Aiemmin asunnottomuuden syyt ovat suurimmaksi osaksi liittyneet päihteisiin ja mielenterveydellisiin syihin. Tänä päivänä syyt ovat moninaisempia, yhä useamminusein myös taloudellisia. Esimerkiksi avioero, omaishoitajuus, työttömyys, paluumuutto, asumistuen leikkaukset ja työttömyys aiheuttavat ihmisten taloudellisen tilanteen heikkenemisen myötä asunnottomuutta. Piiloasunnottomuus on 16–29-vuotiailla nuorilla yleistä. Helsingin aikuissosiaalitoimi ei pysty tällä hetkellä tarjoamaan tukea kaikille sitä tarvitseville asunnottomuuden moninaisista syistä johtuen. Palvelupolut keskittyvät kuntoutukseen, ikään kuin kodittomuuden syyt olisivat vain päihde- ja mielenterveysongelmissa.
Kodittomia ei tule käsitellä ainoastaan päihde- ja mielenterveyskuntoutujina. Asunnottomuuspalveluissa korostuvat nämä hoitopolut, mistä seuraa, että palveluntarjoajan ansainta on kytketty päihde- ja mielenterveysongelmien hoitamiseen, vaikka tarvittaisiin esimerkiksi taloudellista, sosiaalista, viestinnällistä ja juridista apua. Selkeä ja helposti saatava, ennalta ehkäisevä tieto ja tuki olisi tärkeää jo maksukyvyttömyyden ja häädön uhan koittaessa.
Helsinkiin tarvitaan nykyistä laajempi moniammatillinen työryhmä kartoittamaan jokaisen asunnottoman yksilöllisesti asunnottomuuden syyt. Peruspalvelut, kuten hygienia-, ruoka- ja asiointipalvelut, eivät saa sijaita hätämajoitusyksikössä, kuten nyt, ja niitä tarvitaan lisää. Samalla on tärkeää tehdä arvio siitä, kuinka paljon on eri ryhmiin kuuluvia asunnottomia, jotka eivät tällä hetkellä mahdu hätämajoitukseen, vaan päätyvät kadulle tai kiertämään eri majoituspaikkoja vapaata paikkaa etsien.
Helsingin tavoitteena tulee jatkossakin olla pitkäjänteinen asunnottomuuden poistaminen. Tilapäismajoituksen lisääminen ei ole kestävä ratkaisu asunnottomuuteen. Kuten etsivän lähityön tuore sosiaalinen raporttikin toteaa, tilapäismajoitukset ovat vaarallisia, henkilökunta on kouluttamatonta ja järjestäytynyt rikollisuus avointa. Päihteettömät kodittomat, erityisesti naiset, vanhukset ja heikossa asemassa olevat, eivät uskalla niissä yöpyä, ja siksi kauppakeskukset ja julkinen liikenne ovat yhä useamman yösija. Naisille ja päihteettömille tarvitaan kokonaan erilliset turvalliset hätä- ja tilapäismajoituspaikat.
Vihreä valtuustoryhmä esittää, että kaupunki tekee kattavan suunnitelman palvelupolusta päihteettömille asunnottomille edellä esitetyt seikat huomioon ottaen tavoitteena kodittomuuden poistaminen.
Vihreä valtuustoryhmä