Vihreiden ryhmäpuhe Helsingin vuoden 2023 tilinpäätöksestä kaupunginvaltuustossa 19.6.2024. 

”Helsingin väkiluku kasvaa nopeammin kuin puoleen vuosisataan, mutta nuorten määrä kasvaa vielä sitäkin nopeammin. Vaikka saimme lisättyä nuoriso-ohjaajien määrää, seuraavana vuonna tarvitaan vähintään yhtä monta uutta ohjaajaa. Samaan aikaan nuorisoalalla vallitsee työvoimapula, Suomen hallitus pienentää järjestöavustuksia ja kunnat saavat vähemmän rahaa harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen. Onko tosiaan luovuttu tavoitteesta taata jokaiselle lapselle ja nuorelle harrastus? Vihreät haluaa varmistaa, että Helsingissä harrastusryhmien määrää ei jouduta karsimaan. Kouluissa on varmistettava, että opettajia ja luokkatiloja on riittävästi, jotta ryhmäkoot eivät pääse paisumaan.”

Vihreiden ryhmäpuheen tilinpäätöksestä piti valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Nina Miettinen.

Lue koko ryhmäpuhe alta.

***

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja rakkaat helsinkiläiset

Mitä meille kuuluu? Tähän kaupunkiin mahtuu noin 675 000 erilaista elämäntilannetta, joista jokaiselle haluamme olla parhaat mahdollisuudet tarjoava kaupunki. Suurimmalle osalle kaupungin asukkaista kuuluukin hyvää. Taloutemme on tasapainossa ja olemme pystyneet investoimaan kasvavan kaupungin tarpeisiin. Tilastoista näemme kuitenkin, että kaikille ei kuulu hyvää.

– – –

Hyvät valtuutetut,

hyvää ei kuulu sille joukolle helsinkiläisiä, joihin jatkuvasti osuu jokin Suomen hallituksen kohdistamista leikkauksista. Heille aiheutuu kohtuutonta taloudellista ahdinkoa ja jatkuvaa huolta siitä, mitä seuraavaksi on luvassa. Hyvää ei kuulu myöskään sille helsinkiläiselle lapselle, joka joutuu suoran rasismin kohteeksi kävellessään kotikaupunkinsa kaduilla. Oulun tapahtumat osoittavat, että rasismi johtaa pahimmillaan julmaan väkivaltaan.

Me vihreät haluamme, että Helsingissä jokainen saa tarvitsemansa tuen ja riittävästi mahdollisuuksia, jotta voi loistaa. Olemmekin pystyneet yhdessä sopimaan toimenpiteistä, jotka kaventavat eroja hyvinvoinnissa, ja vauhdittamaan investointeja alueille, joilla niitä eniten tarvitaan. Se tulee tarpeeseen, sillä alueelliset erot sosioekonomisten tekijöiden mukaan tarkasteltuna ovat kasvaneet.

Moni oman sukupolveni edustaja tuntee tällä hetkellä ristiriitaa asuessaan yhdessä maailman hyvinvoivimmista kaupungeista mukavilla leveysasteilla. Samaan aikaan Gazassa on meneillään julma kansanmurha ja Ukrainan sota jatkuu kolmatta vuotta. Kaupunkilaisille toivoa tuo, kun näytämme, että meistä tämä ei ainakaan jää kiinni. Teemme jatkossakin sen, minkä kaupunki voi auttaakseen humanitaaristen kriisien uhreja ja lähetämme apua sinne, missä hätä on suurin.

– – –

Mitä kuuluu niittyjemme keltamataralle ja keväthanhikille? Taas hieman parempaa, kun viime vuonna suojelimme luontoa muun muassa Pitäjänmäen Patterimäellä, Oulunkylässä, Veräjämäessä, Hallainvuorella ja Varjakanpuistossa. Pelastimme myös Matokallion, Yliskylän uhanalaiset lehtoalueet ja Ramsinniemen metsää rakentamiselta. Lisäksi ekologinen kompensaatio on uusi tapa korvata ottamaamme velkaa luonnolle. Pitämällä yli kolmanneksen Helsingin pinta-alasta viheralueena ja suojelemalla tiukasti vähintään 10% olemme oikealla tiellä myös juuri hyväksyttyä EU:n ennallistamisasetusta ajatellen.

– – –

Velanmaksumme ilmastolle on melko hyvässä vauhdissa. Helsingin hiilipäästöt olivat viime vuonna 25 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2022. Tätä on syytä juhlia, mutta samaan hengenvetoon täytyy muistuttaa, että olemme yhdessä sopineet Helsingin olevan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Siis seuraavan valtuustokauden lopuksi. Vihreällä valtuustoryhmällä on luottamusta siihen, että yhdessä määrätietoisesti töitä tekemällä me saavutamme tämän tavoitteen. Katseet on suunnattava autoilun vähentämiseen sekä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen entistä suurempiin investointeihin, sillä liikenne tulee pian olemaan suurin päästölähteemme.

Viime vuonna saimme hienosti laskettua joukkoliikenteen lippujen hintoja. Nyt Suomen hallitus korottaa arvonlisäveroa, mikä asettaa lippujen hintoihin kohtuuttomat korotuspaineet. Arvoisa puheenjohtaja, vihreät ei hyväksy näitä korotuksia.

– – –

Hyvät valtuutetut,

Hur mår våra småbarnspedagoger vars lön höjdes tack vare löneutvecklingssprogrammet? Lönernas tillräcklighet för många kvinnodominerade branscher inom den offentliga sektorn hotas fortfarande av stigande kostnader och stigande bostadspriser då bostadsbyggandet har bromsat in. De gröna vill se till att det finns förmånliga lägenheter i Helsingfors för människor i olika livssituationer. Vi förutsätter att Helsingfors fortsätter med löneutvecklingssprogrammet även kommande år.

Kaupungin HYTE-työssä on hienosti kurottu umpeen sitä kehon ja mielen hyvinvoinnin velkaa, joka korona-aikana uhkaavasti lähti kasvamaan. Sosiaali- ja terveyspalveluissakin on tehty paljon, mutta rahoitusvaje on yksinkertaisesti liian suuri. HUSin erikoissairaanhoito on ajautumassa valtion ja muiden Uudenmaan hyvinvointialueiden päätösten myötä vaarallisten säästöjen kohteeksi. Vihreä valtuustoryhmä toivoo, että viesti Helsingin erityispiirteiden huomioimisesta kuuluu tien toiselle puolelle valtioneuvostoon.

– – –

Helsingin väkiluku kasvaa nopeammin kuin puoleen vuosisataan, mutta nuorten määrä kasvaa vielä sitäkin nopeammin. Vaikka saimme lisättyä nuoriso-ohjaajien määrää, seuraavana vuonna tarvitaan vähintään yhtä monta uutta ohjaajaa. Samaan aikaan nuorisoalalla vallitsee työvoimapula, Suomen hallitus pienentää järjestöavustuksia ja kunnat saavat vähemmän rahaa harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen. Onko tosiaan luovuttu tavoitteesta taata jokaiselle lapselle ja nuorelle harrastus? Vihreät haluaa varmistaa, että Helsingissä harrastusryhmien määrää ei jouduta karsimaan. Kouluissa on varmistettava, että opettajia ja luokkatiloja on riittävästi, jotta ryhmäkoot eivät pääse paisumaan.

– – –

Entä mitä kuuluu sille helsinkiläiselle, joka ei ole ihan varma ovatko hänen henkilötietonsa vuotaneet ja miten hänen tulisi reagoida? Tulee monella mittarilla kalliiksi, jos järjestelmämme eivät ole ajan tasalla.

Arvoisa puheenjohtaja, vihreä valtuustoryhmä puoltaa tilinpäätöksen hyväksymistä sekä toivoo toimivaa ja kaikkia kunnioittavaa yhteistyötä tämän kauden loppuun saakka.

 

Kuva: Eve Nieminen