Petteri Orpon oikeistohallituksen korotukset joukkoliikenteen arvonlisäveroon aiheuttavat Helsingin seudun joukkoliikenteessä poikkeuksellisen kovan paineen nostaa lipunhintoja. HSL ilmoitti viime viikolla, että suunnittelee jopa kahdeksan prosentin korotuksia lippujen hintoihin. Tämän myötä AB-alueen kausilipun hinta nousisi nykyisestä 66,60 eurosta noin 72 euroon.

“Vihreät eivät tule kannattamaan tällaisia joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuksia”, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen. “Kokoomusjohtoinen hallitus on tehnyt arvovalinnan ja käyttänyt satoja miljoonia kaikkien veronmaksajien rahoja autoilun tukemiseen samaan aikaan kun se tekee joukkoliikenteestä kalliimpaa. Tämä on erityisen törkeää aikana, jolloin monien pienituloisten ihmisten arjen kustannukset ovat yleisen elinkustannusten nousun myötä jo todella korkealla. Valtion tulee korvata joukkoliikenteen arvonlisäveron nosto HSL:lle”, Pasanen vaatii.

“Joukkoliikenteen käyttäjiä on erityisen paljon Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Hallitus ei katso arkea tavallisten kaupunkilaisten näkökulmasta, vaan näyttää ylenkatsovan kaupunkilaista elämäntapaa ja joukkoliikenteen käyttäjiä. Joukkoliikenteen arvonlisäveron korotus on surullinen esimerkki siitä, miten hallitus muiden päätöstensä ohella tekee kaupunkilaisten elämästä tukalaa. Joukkoliikenteen lippujen hintojen suunnan tulee olla laskeva, ei nouseva”, vaatii vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Nina Miettinen.

Vihreät ovat myös pitkään ajaneet joukkoliikenteen rahoituksen uudistamista, jonka avulla joukkoliikenteen lippujen hintoja olisi mahdollista saada kohtuullistettua. Toimivassa ja houkuttelevassa joukkoliikenteessä on kyse on niin ilmastotavoitteiden saavuttamisesta kuin pieni- ja keskituloisten kaupunkilaisten huomioimisesta nousevien elinkustannusten keskellä. Jotta lipunhintojen korotuksilta vältytään, Helsingin ja kaikkien muidenkin HSL-kuntien tulee edellyttää lausunnossaan HSL:n ensi vuoden talous- ja toimintasuunnitelmaan, että HSL:lle turvataan riittävä rahoitus. Joukkoliikenteen rahoitus koostuu omistajakuntien tuesta sekä lipputuloista.