Helsingin vihreä valtuustoryhmä esittää, että kaupunki käynnistää uusia toimia keskustan elävöittämiseksi lapsille, nuorille ja perheille. Osana työtä tulee selvittää laadukkaan ja elämyksellisen leikkipuiston toteuttamista keskustaan. Asiasta jätettiin ryhmäaloite kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.2.2024. 

“Elävä kaupunkikeskusta tulee ihmisistä. Helsingin keskustan on oltava houkutteleva ja elämyksellinen kaikille kaupunkilaisille. Myös lapset, nuoret ja perheet on huomioitava keskustan vetovoiman kehittämisessä paremmin. Monet perheet suuntaavat keskustan sijaan kauppakeskuksiin ja niiden sisäleikkipaikoille”, vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen toteaa.

Keskustan elinvoimaisuuden parantamiseksi on ehdotettu muun muassa erityisen kiinnostavaa ja vetovoimaista eri-ikäisten lasten ja nuorten leikkipuistoa (destination playground), joka keräisi perheitä keskustaan ympäri Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua ja näkyisi myös matkailun vetonaulana.

“Monessa eurooppalaisessa kaupungissa on upeita esimerkkejä taitavasti suunnitelluista ja luovuutta ruokkivista leikkipuistoista, joiden yhteydestä löytyy myös ajanvietettä aikuisille ja jotka kannustavat koko perheen yhteiseen tekemiseen”, Amanda Pasanen kertoo.

Vihreiden näkemyksen mukaan Oodin ja kaupunginmuseon Lasten kaupungin suosio osoittavat, että lapsiperheille suunnatuille elämyksille on kysyntää ja tarvetta. Helsingin keskustan kiinnostavuutta lapsiperheille on mahdollista vahvistaa useissa eri kohteissa. Rikhardinkadun kirjaston tuleva peruskorjaus mahdollistaa kirjaston ja sisäpihan kehittämisen entistä elävämmäksi ja houkuttelevammaksi lapsiperheille. Töölönlahden puiston uudistamisen yhteydessä olisi esimerkiksi myös mahdollista tehdä kunnianhimoinen suunnitelma eri ikäisiä leikkiin ja toimintaan houkuttelevasta, yllätyksellisestä ja seikkailuhenkisestä leikkipuistosta.

Turvallinen, viihtyisä ja leikkiin kutsuva kävely-ympäristö on lapsille tärkeää, joten kävelykeskustan kehittäminen on osa lapsiystävällisen keskustan rakentamista. Ihmiset tulevat kaupunkikeskustaan paitsi palveluiden myös viihtyisän kaupunkiympäristön, tapahtumien ja kaupunkikulttuurin perässä.

“Keskustan omaleimaisuuden ja kiinnostavuuden lisääminen ovat tärkeitä tekijöitä keskustan elinvoimaisuuden kannalta. Hyviä esimerkkejä tästä on esimerkiksi LUX Helsingin kaltaiset tapahtumat tai kaupunkitilan hyödyntäminen ajanviettoon kannustavammaksi Senaatintorin kesäterassin tai Esplanadin kokeilun avulla. Kiinteiden pingispöytien, koripallokorien ja istuskeluun houkuttelevien rakennelmien rakentaminen eri puolille kaupunkia lisää keskusten viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta”, sanoo Amanda Pasanen.