Varhaiskasvatuksen tila Helsingissä on vakava. Päiväkotimme ovat kärsineet pitkään työvoimapulasta. Laadukkaiden palveluiden turvaaminen vaatii, että meillä on riittävästi motivoituneita ja osaavia tekijöitä. Olemme esimerkiksi yrittäneet korottaa palkkoja palkkaohjelmilla, joita tulee jatkaa ja korotuksia on jatkossa kohdennettava paremmin nimenomaan varhaiskasvatuksen henkilöstöön.

Esitimme ryhmäaloitteessa viime vuonna listan toimia, joilla varhaiskasvatuksen kriisiin voidaan puuttua. Näitä toimia ovat muun muassa

  • Ylitöiden, vuoromuutosten ja lisätöiden korvausten kehittäminen kilpailukykyisiksi
  • Rekrytoinnin kehittäminen ja sijaisjärjestelyjen vahvistaminen edelleen, jotta vakituista henkilöstöä ei tarvitsisi siirtää talosta toiseen. Palvelukeskuksen päiväkotiapulaisten lisääminen ja toimenkuvan laajentaminen avustavaan työhön.
  • Lähipäiväkotipaikkojen lisääminen, jotta lapsille voidaan taata laadukkaat tilat ja perheille sujuva päiväkotimatka
  • Henkilöstön työhyvinvointiin panostaminen, työnohjauksen, perehdytyksen ja mentoroinnin kehittäminen sekä kouluttautumismahdollisuuksien edistäminen. Matalan kynnyksen tapoja kerätä henkilöstöltä palautetta ja kehittämisehdotuksia. Hallinnollisen työn vähentäminen päiväkodeissa, tuen tarjoaminen päiväkotien johtajille
  • Työsuhde-etujen laajentaminen: vaateraha, joukkoliikennelippu koko henkilöstölle, kulttuuri- ja liikuntaedun vakinaistaminen

 

Eilen käsittelimme aloitteen toimenpiteistä saadun lausuntoesityksen kasvatus- ja koulutuslautakunnassa. Me vihreät olimme pääosin tyytyväisiä vastaukseen, jossa tunnistettiin työvoimapulan vakavuus ja työolojen parantamisen tärkeys.

Saimme eilisessä kokouksessa lisättyä myös uusia tarkennuksia lautakunnan lausuntoehdotukseen. Korostimme muun muassa, että kilpailukykyinen palkkaus on erittäin merkittävä tekijä työntekijöiden pitovoimassa ja varhaiskasvatuksessa kärsitään vakavasta työvoimapulasta. Helsingin varhaiskasvatuksen palkkatason on pysyttävä kilpailukykyisenä myös verrattuna muihin pääkaupunkiseudun kaupunkeihin.

Totesimme myös, että lautakunnalle tulee toimittaa selvitys, millä tavalla Helsingissä ja muissa suuremmissa kaupungeissa maksetaan vuoromuutosten korvauksia ja selvittää, voitaisiinko Helsingin vuoromuutoskorvauksia nostaa työkaluna pitovoiman parantamisessa.

Saimme myös läpi näkemyksemme siitä, että avustavan henkilökunnan lisääminen on perusteltua nykyisen henkilökunnan avuksi. Muutos voidaan aloittaa myös kokeiluilla ja laajentaa kokemusten perusteella. Lisäksi kiinnitimme huomiota siihen, että uusien tilojen suunnittelussa on osallistettava ja kuultava päiväkotien henkilöstöä.

Näiden lisäysten ohella palautimme valtuutettumme Mari Holopaisen tekemän tilamitoituksen väljentämistä koskevan esityksen uudelleen valmisteluun siten, että selvitetään tilamitoituksen muuttamista henkilökunnan ja lasten kannalta toimivammaksi. Uudessa aloitevastauksessa tulee selvittää uusien päiväkotien tilamitoituksen muuttamista niin, että henkilöstön taukotiloja, varastoja ja eteisiä ei laskettaisi mitoitukseen ja lasten määrä mitoitettaisiin tämän mukaan.

Ozan Yanar
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu