Kalasatamaan perustetaan uusi kirjasto aloitteestani. Kirjasto kuuluu lähipalveluihin, joihin kaikilla Helsingin asukkailla on oikeus.

Kalasatama on kasvava asuinalue, jonka asukkaat ovat toivoneet kirjastoa jo vuosia. Tein ensimmäisen valtuustoaloitteeni Kalasataman kirjastosta vuonna 2019. Tarve kirjastolle tunnistettiin jo silloin, ja asia nytkähti eteenpäin, mutta ratkaisuksi tarjottiin Vallilan kirjastoa. Pienet alakouluikäiset lapset eivät kuitenkaan kävele kirjastoon Vallilaan saakka yksin. Tein kirjastosta myös talousarvioaloitteen vuonna 2022, ja rahoitus kirjastolle turvattiin viime syksynä budjettineuvotteluissa. On hienoa, että toivottu kirjasto nyt toteutuu. Kiitos myös kalasatamalaisille aktiivisuudesta!

Kirjasto tulee sijoittumaan Redin kauppakeskukseen hyvien kulkuyhteyksien varrelle myös muualta Helsingistä. Helsingin 38. kirjasto tukee lukemista ja huomioi erityisesti nuoret ja lapset – Kalasatama saa nyt kaivatun avoimen tilan nuorille. Kirjasto avataan kauppakeskuksen toiseen kerrokseen Vapaakaupungin lastentilaa vastapäätä. Tarkoitus on myös luoda synergiaa näiden tilojen välille ja kehittää toimintaa yhteistyössä asukkaiden kanssa. Kannatti tehdä töitä sen puolesta, että saimme kirjaston toteutumaan.

Lukemisella on monia positiivisia vaikutuksia: leikki-ikäiselle luettaessa lapsen sosiaalisuus, mielikuvitus ja empaattisuus vahvistuvat. Lähikirjastojen merkitys lukemisen, muiden ihmisten kohtaamisen ja vapaa-ajan kannalta on merkittävä kaikenikäisille. Suomalaisten nuorten lukutaito on laskenut viime vuosina, joten tarvitsemme monenlaisia toimia lukuinnon ja kirjojen saavutettavuuden parantamiseksi. Lukemisen ei tulisi olla koskaan kiinni varallisuudesta.

Mari Holopainen
kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja

 

Kuva: Martiina Woodson