Artikkeli on ilmestynyt alun perin Vihreä Helsinki 2/2022 -lehdessä.

Vuosaari sijaitsee Helsingin itäisimmässä osassa. Kaupunginosasta voi tulla ensimmäisenä mieleen metron päätepysäkki, satama tai meren läheisyys. Vuosaaren nimi juontaa juurensa 1500-luvulle asti, jolloin alue oli vielä nimensä mukaan saari. Vuosaaren mantereesta erottava salmi on kuitenkin vuosisatojen saatossa maankohoamisen myötä muuttanut Vuosaaren niemeksi. Meren ympäröimässä kaupunginosassa pääsee nauttimaan lähiluonnosta ja metron ansiosta myös nopeasta kulkuyhteydestä muualle Helsinkiin.

Luonnon ja toimivien kulkuyhteyksien lisäksi Vuosaari on väestöltään yksi Helsingin monikielisimmistä. Koko Helsingin väestöstä 16,5 prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea, vuosaarelaisista taas 26,8 prosenttia. Vihreän kaupunginvaltuutetun Shawn Huffin mukaan monikielisyys ja kansainvälisyys on Vuosaaressa kuitenkin niin arkipäiväistä, ettei siihen kiinnitä huomiota.

“Vuosaari on niin iso paikka, että se heijastaa alueena samoja asioita kuin Helsingissä muutenkin, mutta pienoiskoossa”, Huff kuvaa kotikaupunginosaansa. Vuosaari onkin pinta-alaltaan ja väkimäärältään Helsingin suurin kaupunginosa. Asukkaita on lähes 40 000 ja pinta-ala on noin 17 neliökilometriä.

Sisältäpäin kansainvälisyyttä on vaikea huomata ja hahmottaa kaupunginosan erityispiirteeksi, vaikka muihin kaupunginosiin verrattuna se on ilmeistä. Monet kielet ja kulttuurit alkavat nopeasti tuntua arjessa aivan tavallisilta. Tätä kuvaa erityisen hyvin se, että Vuosaaren lukion, Vuolun, käytävillä kuulee joka päivä jopa kolmeakymmentä eri kieltä (HS 17.8.2022) – ja opiskelijoille se on aivan tavallista. Vaikka opetus tapahtuu suomeksi, koulun käytävällä keskustelun kieli vaihtuu rennosti suomesta vaikka arabiaan tai espanjaan, ja taas takaisin.

Vuosaarelaiset arvostavat lähiluontoaan ja ovat huolissaan terveysaseman resursseista

Shawn Huff arvostaa kotikaupunginosassaan Vuosaaressa erityisesti luontoa, kuten moni muukin vuosaarelainen. Kaupunginvaltuutettuna hän korostaa, että kasvavassa kaupungissa lähiluonto on otettava huomioon päätöksenteossa.

“Lähiluonto on tosi tärkeä vuosaarelaisille”, Huff toteaa. ”Meillä on monta hienoa luonnonsuojelualuetta, mutta sen lisäksi asukkaat arvostavat pieniä lähiluontoalueita, jotka ovat kivenheiton päässä asutuksesta. Uudisrakentaminen täytyy sovittaa sillä tavalla, että se ei jyrää jäljellä olevia metsiä ja luontoa.“

Toinen vuosaarelaisille tärkeä puheenaihe, jonka Huff nostaa esiin, on terveyspalveluiden riittäminen väkirikkaalle kaupunginosalle. Jonotusajat ovat pitkät ja resurssipula näkyy jo palvelun laadussa.

“40 000 asukkaan Vuosaari ansaitsee toimivan terveysaseman. Onneksi viime aikoina on ollut merkkejä tilanteen paranemisesta ja satsaukset ovat alkaneet tuottaa tulosta”, Huff toteaa ja jatkaa ongelman olevan yhtä kaupunginosaa laajempi.

“Vaikka ongelma nähdään Vuosaaressa yksittäisenä, niin henkilöstöpula on terveysalalla laajempi yhteiskunnallinen ongelma.”

Syysretki Vuosaareen – Shawn Huffin vinkit

Syksyllä on vielä aikaa nauttia Helsingin lähiluonnosta ja tutustua kotikaupungin eri osiin. Jos siis nyt tekee retken Vuosaareen, mihin kannattaisi suunnata, Shawn Huff?

“Vuosaaressa on tosi monta vaihtoehtoa. Meillä voi mennä aurinkoisena päivänä rannalle. Meillä on monta eri luontokohdetta, Uutela, Mustavuori, Kallahdenniemi ja Ramsinniemi.”

Mustavuoren alueelta löytyy suuri määrä kävelyreittejä, joita samoillessa voi tutustua monipuoliseen lehtokasvillisuuteen, lehdon lintulajeihin ja harvinaisiin kääpälajikkeisiin. Alueella ylläpidetään talvisin myös latuja. Uutelan, Kallahden ja Ramsinniemen alueilla taas pääsee nauttimaan Vuosaaren merellisestä puolesta. Kesäisin alueilla voi nauttia rantaelämästä ja pulahtaa uimaan. Nälän yllättäessä luontoretkellä, Huff suosittelee kokeilemaan Aurinkolahden rannan ja Uutelan välissä sijaitsevaa Kampelan kahvilaa.

Jos syyssää ei houkuttele ulkoilemaan, suosittelee Huff katsastamaan esimerkiksi Vuosaaren kirjaston ohjelman. Kirjastossa järjestetään säännöllisesti erilaisia kulttuuritapahtumia. Kirjastossa voi nähdä tämän syksyn aikana esimerkiksi nykytanssia, osallistua Harry Potter -iltaan tai kuulla kirjailijavieraiden haastatteluita.

 

Teksti: Ronja Norja
Kuva: Vessi Vessi Visuals