Keskustelua Helsingin vakavista työvoiman saatavuuden haasteista on käyty jo vuosia. Laadukkaiden palveluiden turvaaminen vaatii, että meillä on riittävästi motivoituneita ja osaavia tekijöitä. Siksi Helsingissä on tehtävä vuosittain töitä niiden alojen palkkojen korottamiseksi, joissa on työvoimapulaa ja rekrytointivaikeuksia. Yhteensä tämän vuoden palkkakehitysohjelma 2022 nostaa lähes 2600 Helsingin työntekijän palkkaa. Palkkoja on korotettu Helsingissä palkkakehitysohjelman avulla vuodesta 2018 alkaen.

Ongelmia työntekijöiden houkuttelussa on ollut jo pidempään erityisesti naisvaltaisilla aloilla, kuten päiväkodeissa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa. Palkkoja korotetaan nyt aloilla, joilla osaajista on pulaa. Vakava työntekijävaje on myös näkynyt Helsingin palveluiden laadussa. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen laadusta huolehtiminen ei onnistu, jos osaavia työntekijöitä ei ole riittävästi.

Varhaiskasvatuksen akuutin henkilöstöpulan ratkaisemiseksi tämän vuoden palkkaohjelmassa korotetaan Helsingin varhaiskasvatuksen henkilöstön (varhaiskasvatuksen opettajat, lastenhoitajat, erityisavustajat, erityisopettajat sekä päiväkodin johtajat) palkkoja tietyissä päiväkodeissa, jotta tiettyjen päiväkotien erityisen vaikeita rekrytointihaasteita saadaan ratkottua. Kohdennetulla palkankorotuksella torjutaan myös eri alueiden välistä eriarvoistumista. Perusopetuksessa palkankorotuksen saavat erityisluokanopettajat. Lastensuojelussa palkkoja korotetaan lastensuojelun laitoshoidon vaativissa yksiköissä sekä lasten ja nuorten vastaanotossa ja ympärivuorokautisessa perhearvioinnissa työskenteleville.

Korotuksia on luvassa myös monien muiden työntekijöiden palkkoihin, muun muassa nuoriso-ohjaajille. Lisäksi kaikki Helsingin kaupungin työntekijät saavat käyttöönsä 200 euron arvoisen kulttuuri- ja liikuntasetelin.

Vihreät tekivät vuosi sitten budjettineuvotteluissa paljon työtä tämän vuoden palkkaohjelman eteen. Tämän kuluvan vuoden palkkakehitysohjelmaan saatiin neuvoteltua yhteensä 5 miljoonaa ja nyt saatiin vihdoin päätökset palkankorotusten kohdennuksista. Tavoitteemme on tällä viikolla alkavissa budjettineuvotteluissa jatkaa tuntuvaa palkkaohjelmaa työvoimapulasta kärsiville aloille. Kaikkein kriittisintä on kuitenkin ratkaista palkanmaksuongelmat mahdollisimman nopeasti. Työntekijöiden luottamuksen palauttaminen palkkakriisin jälkeen on suuri työ, ja palkkaohjelman jatkaminen on vähintä, mitä voimme tehdä.

Reetta Vanhanen
Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja