Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt 1.6.2022, että Helsinki ryhtyy valmistelemaan Vanhankaupunginkosken padon osittaista tai kokonaan purkamista. Päätös tehtiin Emma Karin (vihr.) valtuustoaloiteen pohjalta.

–Tämä on valtavan tärkeä päätös uhanalaisille vaelluskaloille. Lähes kaikki Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia, ja osa on jo kuollut sukupuuttoon. Uhanalaisille vaelluskaloille vapaana virtaava vesi on välttämättömyys, Kari toteaa.

Helsingin merkittävin vaelluskalakantojen elpymisen este on Vanhankaupunginkosken länsihaaran kaloilta kokonaan sulkeva pato. Pato estää esimerkiksi erittäin uhanalaisen villin meritaimenen nousua Vantaanjokeen.

–Luontokadon pysäyttämisen kannalta on merkittävää symboliarvoa, että Suomen pääkaupunki päättää purkaa padon nimenomaan uhanalaisten vaelluskalojen elvyttämisen takia, Kari korostaa.

–Tämä on monen ihmisen vuosien vaikuttamistyön tulos. Sydämellinen kiitos kaikille, jotka ovat tehneet töitä vaelluskalojen ja vapaiden koskien puolesta kaikki nämä vuodet.

Samansisältöisen aloitteen ovat aiemmilla valtuustokausilla tehneet vihreät valtuutetut Atte Harjanne ja Jukka Relander.

Lisätiedot:
Milja Henttonen, Emma Karin erityisavustaja
+358 50 599 3094
milja.henttonen@gov.fi

Kuva: Anna Muotka