Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaaan 8.12. äänin 50–31 vihreiden Amanda Pasasen, Alviina Alametsän ja Fatim Diarran aloitteen maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamisesta nuorille ja vähävaraisille.⁣ 

“Kuukautisköyhyys on yhteiskunnallinen ongelma, jonka vaikutuksia saatetaan julkisessa keskustelussa helposti vähätellä. Kuukautisköyhyys koskee monia menstruoivia ihmisiä myös Suomessa. Kuukausittain rahaa kuluu kuukautisvälineisiin keskimäärin 12 euroa, ja vähävaraisille ihmisille summa ei ole itsestäänselvyys. Kuukautisvälineisiin kuluva raha voi muodostaa merkittävän osan kuukauden tai viikon budjetista”, toteaa aloitteen tehnyt valtuutettu Amanda Pasanen.

Kuukautisiin liittyvään taloudelliseen epätasa-arvoon on tärkeä puuttua. Maailmalla asiassa on viime vuosina nähty tapahtuvan jo muutosta ja ilmaisia kuukautissuojia on tarjolla esimerkiksi Skotlannissa. Ilmaisia kuukautisvälineitä tulisi olla tarjolla kouluissa ja terveyskeskuksissa, jotta ne ovat helposti ihmisten saatavilla. Kaikilla nuorilla ei esimerkiksi välttämättä ole mahdollisuutta saada kuukautissuojia kotoa tai rahaa niiden hankkimiseen.⁣

“Kyse on myös tabujen rikkomisesta ja kuukautisterveyden edistämisestä. Maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamisen yhteyteen voisi terveyskeskuksissa ja kouluissa myös yhdistää tietouden lisäämistä gynekologisista sairauksista, jotka jäävät usein tietämättömyyden ja häpeän vuoksi hoitamatta”, Pasanen sanoo.

⁣Helsinki ryhtyy ensimmäisenä kuntana Suomessa aloitteen pohjalta pilotoimaan maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamista nuorille ja vähävaraisille. Jakamista kokeillaan aluksi perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa. ⁣

Kuukautisköyhyyteen on mahdollista puuttua myös siirtämällä kuukautistuotteet matalampaan 10 prosentin verotusluokkaan, jossa ovat myös muut välttämättömät terveystuotteet. Nyt niitä verotetaan korkeammassa 24 prosentin arvonlisäveroluokassa. Vihreät ovat valtakunnan tasolla pitäneet esillä myös tämän muutoksen tarpeellisuutta.

Lisätiedot:
Amanda Pasanen, puh. +35840 961 1330