Ryhmäpuhe Helsingin vuoden 2021 budjetista kaupunginvaltuustossa 25.11.2020.

“Helsingin taloutta on hoidettu vastuullisesti, mutta silti kriisi on iskenyt meihin voimallisesti ja luo paljon epävarmuutta myös ensi vuoteen. Tässä budjetissa turvaamme kaupunkilaisten palvelut, investoimme tulevaisuuteen ja teemme ilmastotekoja. Helsinki elvyttää vahvasti.”

Vihreiden ryhmäpuheen vuoden 2021 talousarviosta piti valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen.

Lue koko ryhmäpuhe alta.

***

Arvoisa puheenjohtaja ja hyvä valtuusto.

Tämä vuosi pandemian keskellä on ollut poikkeuksellinen ja vaikea. Kesällä näkyvissä oli jo toipumisen tie, mutta valitettavasti suuntamme nyt vuoteen 2021 koronaviruksen toisen aallon kourissa. Pandemian vuoksi Helsingin talousarviota rakennettiinkin poikkeuksellisen haastavista lähtökohdista.

Huolet sairastumisesta, läheisistä, työpaikasta, rajoitusten tuomasta yksinäisyydestä ja epävarmasta tulevaisuudesta koskettavat meitä helsinkiläisiä. Hoitohenkilöstö on venynyt hurjasti. Koronavirus on ympäri Eurooppaa ruuhkauttanut sairaaloja ja teho-osastoja, ja se meidän täytyy Suomessa estää. Jos sairaalahoidon tarve lähtee jyrkkään nousuun niin seuraukset voivat olla arvaamattomat. Koronatehohoidossa on kyse ihmisen hengissäselviytymisestä minuutti, tunti ja päivä kerrallaan. Minulle ja jokaiselle koronatehohoidossa työskenneelle on selvää, että tämä kriisi on taltutettava kaikin keinoin ja samaan aikaan tuettava ihmisiä ja yrityksiä selviämään kriisin ylitse. Pandemia saatiin keväällä meidän jokaisen toimin hallintaan ja voimme tehdä sen uudelleen.

Helsingin taloutta on hoidettu vastuullisesti, mutta silti kriisi on iskenyt meihin voimallisesti ja luo paljon epävarmuutta myös ensi vuoteen. Tässä budjetissa turvaamme kaupunkilaisten palvelut, investoimme tulevaisuuteen ja teemme ilmastotekoja. Helsinki elvyttää vahvasti.

Uutiset rokotteesta tuovat valoa. Tiedeyhteisö auttaa meidät lopulta kriisistä ulos, vaikka toipumiseen menee aikaa.

Arvoisa puheenjohtaja.

Ryhmien välisissä neuvotteluissa saavutettiin tasapainoinen ja vastuullinen lopputulos. Pormestarin esittämä budjettiehdotus oli monien tärkeiden palveluiden kannalta liian tiukka ja saimme lävitse tärkeitä lisäyksiä 55 miljoonan edestä. Suhteellisesti kaikista suurimman lisärahoituksen saimme koulutukseen, vaikka jouduimme tekemään myös vaikeita ratkaisuja. Laadukkaasta opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta sekä oppimisen tuesta on huolehdittava kriisiaikoina. Neuvotteluissa saatiin vahva selkänoja sille, että toimialoilla on mahdollisuus esittää lisää rahoitusta jotta helsinkiläisten palvelut voidaan turvata myös kriisiaikoina. Toimialan kuten muidenkin toimialojen tulee tarkkaan arvioida ensi vuonna koronakriisin aiheuttamia kustannuksia ja esittää tarvittaessa lisärahoitusta.

Pystymme tässä vaikeassa kriisitilanteessa myös panostamaan henkilöstöön. Palkkaohjelmalla voimme toteuttaa monia erittäin tarpeellisia palkankorotuksia.

Helsinkiin tarvitaan uusia päiväkoteja ja kouluja. Terveellisen oppimisympäristön takaamiseksi myös koulukorjaukset ovat kiireellisiä. Saimme lisättyä tähän merkittävästi rahoitusta.

Arvoisa puheenjohtaja.

Koulutussatsausten lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluihin lisättiin yhteensä 30 miljoonaa euroa. Tätä lisärahaa tarvitaan perusterveydenhuollossa, lastensuojelussa ja mielenterveyspalveluissa. Ikääntyneiden määrä kasvaa Helsingissä koko ajan ja jokaiselle heistä kuuluu arvokas vanhuus laadukkaine palveluineen. Vihreät ovat tällä valtuustokaudella tehneet hartiavoimin töitä mielenterveyspalveluiden parantamiseksi. Helsinkiin on avattu jo kaksi matalan kynnyksen mielenterveyspiste Mieppiä ja terapiaan pääsee terveysasemalta nopeasti, kun otamme  käyttöön psykoterapian palvelusetelin. Tätä hienoa kehitystä on jatkettava ensi vuonna.

Helsingin poliisi perustaa ihmiskaupparikoksiin erikoistuneen yksikön. Helsinki on mukana ratkomassa tätä vakavaa ongelmaa moniammatillisesti yhdessä poliisin kanssa.

Kulttuuritoimijat ja tapahtuma-ala ovat Helsingissä vakavassa ahdingossa. Talousarviossa on varauduttu ensi vuonnakin tukemaan alan koko ekosysteemiä. Pelkkä koronan selättäminen ei riitä, meillä on oltava tallella normaali johon palata.

Arvoisa puheenjohtaja.

Ilmastokriisi on edelleen käsissämme. Kaikkien investointiemme on tuettava tavoitetta hiilineutraalista Helsingistä. Ilmastoelvytys onkin tärkeä osa kriisin jälleenrakennusta. On Helsingin ja ilmaston etu, että tärkeät raidehankkeet etenevät. Vihreät turvasivat neuvotteluissa Kalasatama-Pasila raitiotien rakentamisen niin että ratikka kulkee jo 2024.

Asumisen päästöjen vähentämiseksi lisäsimme miljoonan siihen, että helsinkiläiset taloyhtiöt voivat vähentää energiankulutustaan ja tehdä energiaremontteja. Panostamme myös pyöräilyyn ja kävelyyn sekä metroasemien korjauksiin.

Arvoisa puheenjohtaja.

Koronaviruksen aiheuttama kriisi on keskellämme myös ensi vuonna. Maailman odotetuin rokote ja tuleva kesä toivottavasti sammuttavat pandemian. Helsinki elpyy terveyden ja talouden kriisistä ajan kuluessa. Tämä tulevaisuuteen investoiva budjetti antaa hyvät lähtökohdat ensi vuoteen, mutta Helsingin on lisäksi kyettävä vastaamaan arvaamattomiin muutoksiin. Vihreä valtuustoryhmä puoltaa talousarvion hyväksymistä.