Olemme vuosia tehneet Helsingin valtuustossa töitä sen eteen, että helsinkiläiset päiväkodit ja koulut olisivat maailman parhaita. Olemme halunneet rakentaa kaupunkia, joka on hyvä lapsille ja perheille. Helsingin tuore budjettiraami murentaisi toteutuessaan pohjaa tältä tavoitteelta.

Helsingin kouluissa tulee ensi vuonna olemaan 1 200 lasta nykyistä enemmän ja lukioihin odotetaan 500 opiskelijaa tätä vuotta enemmän. Vaikka päiväkoti-ikäisten lasten määrä Helsingissä vähenee, kaupungin omissa päiväkodeissa lasten määrä kasvaa todennäköisesti lähes 800 lapsella.

Jos rahaa ei saada koulutuksen budjettiin lisää, ovat edessä kymmenien miljoonien eurojen leikkaukset.

Taloustilanne on koronan takia poikkeuksellisen vaikea. Helppoja säästöjä ei koulutuksessa ole tarjolla. Säästötoimina lautakunnalle esiteltiin mm. ryhmäkokojen kasvattamista, opetuksen vähentämistä, koulujen aamutoiminnan lopettamista, kotihoidon tuen kuntalisästä luopumista, kerhotoiminnan vähentämistä, varhaiskasvatuksen järjestöavustuksista luopumista sekä kilpailutusten lisäämistä.

Lista on tyrmäävä ja on selvää, ettei sitä voi hyväksyä. Opetuksen vähentäminen ja lasten ryhmäkokojen kasvattaminen heikentäisivät opetuksen laatua ja lasten oppimista. Koulujen aamutoiminnan lakkauttaminen ja esitetty kotihoidon tuen kuntalisän lopettaminen kokonaan vaikeuttaisivat lapsiperheiden arkea.

Vihreät ovat joka vuosi puolustaneet koulutuksen rahoja budjettineuvotteluissa. Niin teemme myös tänä vuonna. Vaikka taloustilanne on vaikea, lapsilta ja koulutuksesta leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa. Päiväkodeille ja kouluille on saatava lisää rahaa.

Lopullinen budjetti hyväksytään valtuustossa joulukuun alussa.

Emma Kari
kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtaja