Päällimmäisiä tunteita ovat helpotus ja odotus. Takana on melkoisen vilkas ja työntäyteinen vuosi ja edessä Helsingin rakentaminen uuden valtuuston voimin.
Vuosi 2012 alkoi vauhdikkaasti Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjalla. Unohtumaton kampanja paikkasi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa syntyneitä haavoja ja yhdisti aika ainutlaatuisella tavalla ihmisiä ympäri Suomea, ja maan ulkopuolellakin. Haavisto-humu ei ollut ehtinyt laskeutua, kun alettiin käynnistellä HOK-Elannon edustajiston vaalien valmisteluita. Näissä vaaleissa Helsingin Vihreät linjasi, ettei ehdokaslistalle oteta kaavoituksesta päättäviä poliitikkoja. Isoimpien nimien jääminen pois listalta näkyi vaalituloksessa ja vihreät menettivät edustajistossa kaksi paikkaa.
Syksyn kunnallisvaalit olivat vuoden suurin rutistus. Helsingin vihreiden yhdistysten vapaaehtoisten, ehdokkaiden tukiryhmien ja mahtavien vaalityöntekijöiden kanssa yhteistyössä toteutetusta kampanjasta on jäänyt lämpimät muistot. Vihreät säilytti vaaleissa kirkkaasti toiseksi suurimman puolueen paikan Helsingissä ja vihreämmän kaupungin rakentamista jatketaan 19-henkisen valtuustoryhmän voimin. Kannatus tippui edellisistä kunnallisvaaleista -0,9 prosenttia, mutta nousi vuoden 2011 eduskuntavaaleista 5,7 prosenttia. Alkavalla valtuustokaudella on edessä todella tärkeitä Helsingin suuntaa määrittäviä päätöksiä, joista keskeisimpiä ovat yleiskaavan laatiminen, energiantuotantotavoista päättäminen sekä pääkaupunkiseudun kuntarakenteen muuttaminen. Vihreän valtuustoryhmän työ tukeutuu kunnallisvaaliohjelmassa linjattuihin tavoitteisiin ja periaatteisiin.
Uusi valtuustoryhmä on nimennyt nyt vaalien jälkeen suurimman osan vihreistä edustajista Helsingin sisäisille luottamuspaikoille. Paikkoja ei riittänyt kaikille hakijoille, mutta tilaa vihreän politiikan tekemiselle ja visioiden toteuttamiselle löytyy mm. Helsingin Vihreiden työryhmistä ja yhdistysten toiminnasta.
Vihreiden valtakunnallisen kampanjan kantava teema kunnallisvaaleissa oli avoimuus. Helsingissä vihreät haluavat avata ja selkeyttää päätöksentekoa pormestarimallilla, jonka toteuttamiselle haetaan parhaillaan tukea muista poliittisista ryhmistä. Nykyinen järjestelmä, jolla poliittinen kaupunginjohtajisto valitaan, on melko hämärä eikä kaupunginjohtajiston kokoonpano heijastele kunnallisvaalien tulosta. Vihreiden ajamassa mallissa poliittisen kaupunginjohtajiston kokoonpano vastaa valtuuston voimasuhteita ja kaupunginjohtajat nimitetään yhdeksi valtuustokaudeksi kerrallaan. Näin demokratia ulottuisi nykyistä paremmin kaupungin korkeimpiin tehtäviin asti.
Avoimuutta ja mahdollisuuksia osallistua vihreän politiikan tekemiseen aiotaan lisätä myös Helsingin Vihreiden sisällä. Edessä on vaaliton vuosi ja vuoden 2013 toimintasuunnitelmassa kärjiksi on nostettu mm. järjestötoiminnan ja jäsendemokratian kehittäminen. Helsingin Vihreiden uutta hallitusta saa mielellään lähestyä uusien ideoiden kanssa. Syyskokouksessa hallitukseen valittiin 17 hakijan joukosta Verna Castrén, Sami Halme, Aaro Horsma, Salla Korhonen, Kari Kälviä, Pauliina Lehtinen, Turkka Louekari, Anja Malm ja Tino Warinowski. Puheenjohtajana jatkaa Hannu Oskala.
Lämmintä joulua kaikille ja iloa uuteen vuoteen!
Outi Silfverberg
vt. toiminnanjohtaja
outi.silfverberg(at)vihreat.fi
0407543313