Tiedote 17.10.2012
Maan tapaan ja vaalirahoitukseen liittyvä vaalirahakohu velloo yhä. Ja syystäkin. Rahoituksen vaikutusta politiikan sisältöihin on hyvä tonkia. Demokraattisessa valtiossa kaiken vaalirahoituksen tulee kestää päivänvaloa.
– Toimivin keino tervehdyttää politiikan rahoitusta on avoimuus, toteaa Helsingin Vihreiden puheenjohtaja Hannu Oskala. Konkreettisesti tämä tarkoittaa mm. vaalirahoituksen julkistamista jo ennen vaalipäivää.
Helsingin vihreiden ehdokkaista 121, eli yli 95 % on jättänyt ennakkoäänestyksen alkaessa vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen. Helsingissä Sosiaalidemokraateista ilmoituksen on jättänyt 14 ehdokasta, Kokoomukselta 10 ja Perussuomalaisilta viisi.
– Uskoisin äänestäjiä kiinnostavan, miten kaupungilla näkyvät mittavat vaalikampanjat on rahoitettu. Muista suurista puolueista yllättävän harva ehdokas on kuitenkin jättänyt ilmoituksen, Hannu Oskala ihmettelee.
Vaalirahoituksen avoimuus on vihreille läheinen teema. Vaalirahoitusjärjestelmää on tiukennettu vihreän oikeusministerin ansiosta ja Vihreät haluaa olla esimerkillinen rahoituksen avoimuudessa. Vihreät ehdokkaat noudattavat oikeusministeriön ohjeistusta tiukempia periaatteita ja ehdokkaat ovat sitoutuneet julkistamaan yli 800 euroa lahjoittavien tahojen nimet.
Helsingin Vihreät ry:n vaalibudjetti on noin 120 000 euroa. Suurin kustannuserä on vaalilehden jakelu Helsingin Sanomien välissä sekä täytejakelu kaikkiin helsinkiläisiin kotitalouksiin (n. 60 000 euroa). Lehtimainoksiin ja joukkoliikennemainoksiin käytetään rahaa noin 40 000 euroa. Lisäksi vaaleissa käytetään rahaa työntekijöiden palkkoihin, tapahtumiin ja painomateriaaleihin. Kampanjointi rahoitetaan kunnallispolitiikasta kertyneillä luottamushenkilömaksuilla sekä ehdokasmaksuilla, joka näissä vaaleissa oli Helsingin Vihreillä 150 euroa/ehdokas (vähävaraisilta 100 euroa). City Car Club on antanut Helsingin Vihreiden kampanjaan veloituksetta käyttöön sähköauton.
Ehdokkaiden vaalirahoituksen ennakkoilmoitukset ovat julkisesti nähtävillä osoitteessa: www.vaalirahoitus.fi
Lisätietoja:
Hannu Oskala, puheenjohtaja, 044 530 4712
Outi Silfverberg, toiminnanjohtaja 040 754 3313