Oskala_08-06-18_014_väri isoEilinen Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokous oli rankka kokemus.
Jo kokoukseen saapuminen oli tavanomaista dramaattisempaa: Kulttuurikeskuksen edustalla oli toista sataa ihmistä osoittamassa mieltään kirjastojen puolesta. Vihreät ja vasemmisto vakuuttivat paikalle tulleille että lähikirjastoihin ei kajota.
Kokouksessa ei kuitenkaan ollut kyse palveluverkosta vaan vuoden 2010 avustuksista ja siitä, miten säästöt kohdistetaan. Säästäminen ei ole kenenkään mielestä mukavaa. Etenkään kulttuuribudjetista, jossa jokaiselle määrärahalle tuntuu olevan lukuisia päteviä hakijoita ja tekijöiden heikko taloudellinen asema tiedetään.
Kirjasto säästää ensi vuonna muun muassa aineistomäärärahoistaan noin 160 000 euroa ja Kulttuurikeskus puolestaan esimerkiksi teatteri- ja tanssiryhmille tarkoitetuista kohdeavustuksista noin 51 000 € vuoden 2009 tasoon verrattuna.
Neljän yhdistyksen tuet, yhteensä 77 000 €, menivät kuitenkin äänestyksessä läpi muutoksitta. Vihreät äänestivät esitystä vastaan Vasemmistoliiton, SDP:n ja Kokoomuksen yhteisrintaman puolustaessa tukia (Rkp:n edustaja oli jo poistunut paikalta).
Mikä siis mahtaa yhdistää Helsingin porvarillista kulttuuriyhdistystä (HPKY), Helsingfors Svenska Kulturföreningiä, Helsingin työväen sivistystyötä ja Työväen sivistysliiton Helsingin opintojärjestöä?
Aivan. Ne ovat ”poliittisia kulttuurijärjestöjä”.
Kulttuurikeskuksen kulttuurijärjestöille asettamia taiteellisen tai toiminnallisen sisällön kriteerejä niistä ei täytä yksikään. Työväen järjestöt edes yrittävät, mutta vuonna 2009 HPKY:n toimintaa oli teatteriesityksissä käymisen lisäksi esimerkiksi ”Kulttuurimatka tarunhohtoiselle Maltalle” ja Helsingfors Svenska Kulturförening kultivoi jäsenistöään bussiekskursiolla Vuosaaren satamaan.
Helsingin noin neljän miljardin euron kokonaisbudjetissa 77 000 € on tietenkin vain pieni pieru Saharassa. Kulttuuritoimijoille ja kulttuurin määrärahoissa summa on kuitenkin merkittävä. Mittakaavaa saa vaikkapa siitä, että Helsinki käyttää ensi vuonna taiteilija-apurahoihin 140 000 euroa ja taiteen vapaan kentän kohdeavustuksiin 610 000 euroa. Yksittäiset avustussummat ovat keskimäärin 5000 € – 10 000 € luokkaa.
Miten kukaan voi ensi vuonna perustella Harakan taiteilijatalon (kustannukset 90 000 € vuonna 2008) tai Eläintarhan taiteilijaresidenssin (kustannukset 33 860 € vuonna 2008) lakkauttamista ”pakottavien” säästöjen nimissä, jos kaupungin tuen piiristä löytyy yhä poliittisten järjestöjen kaltaisia täysin käsittämättömiä mustia aukkoja?
”Sulle-mulle” -periaatteella jaettava piilopuoluetuki ei ole tätä päivää. Toivottavasti ensi vuonna muidenkin puolueiden joukosta löytyy riittävästi suoraselkäisyyttä näiden yhdistysten erityiskohtelun lopettamiseksi.
Hannu Oskala
kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jäsen