Emma Kari Helsingin energiapäätöksestä: Hiilivoimalan sulkeminen aloittaa Helsingin energiaremontin

hiilikasat historiaan keskiviikoksi

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti äsken äänin 77-7 Hanasaaren kivihiilivoimalan sulkemisesta viimeistään vuoden 2024 loppuun mennessä.

”Nyt on oikea hetki päättää Helsingin energiapolitiikan uudesta suunnasta myös siksi, että maailman johtajat ovat koolla Pariisissa neuvottelemaan uudesta ilmastosopimuksesta. Helsingin on oltava se kaupunki joka näyttää suuntaa. Oli hyvä, että kaupunginhallitus päätti vihreiden esityksestä nostaa kunnianhimon tasoa myös energiansäästön ja aurinkosähkön tuottamisen suhteen. Isolla energiaremontilla voimme tehdä Helsingistä cleantech-pääkaupungin”, sanoo vihreiden ryhmäpuheen pitänyt kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Emma Kari.

Päätös Hanasaaren voimalan lakkauttamisesta on historiallinen askel kohti hiilivapaata Helsinkiä. Helsingin energiantuotantomuutosta on kutsuttu Suomen suurimmaksi energiapäätökseksi. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä noin miljoonalla tonnilla, eli noin kolmella prosentilla kaikista Suomen päästöistä.

Talousluvut puhuvat nyt kestävän energian puolesta. Maailman energiamurroksen vauhti on ollut kova, ja uusiutuvien energianlähteiden kannattavuus on lisääntynyt huimaa tahtia. Tästä murroksesta Helsinki ei voi jäädä sivuun.

”Kun vihreät vuoden alussa esittivät, että vuosien valmistelutyön jälkeen selvitettäisiin vielä hajautettuun uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen perustuva vaihtoehto, selvitykseen suhtauduttiin epäillen. Nyt on kuitenkin selvää, että hajautetun uusiutuvan energian malli on taloudellisesti järkevin ja ilmaston kannalta ehdottomasti paras. Haluan kiittää erityisesti kokoomuksen Lasse Männistöä ja demareiden Osku Pajamäkeä. He olivat valmiita vielä näin loppumetreillä pistämään koko paletin uusiksi ja muuttamaan jo tehtyjä linjauksia, kun maailma ympärillä muuttui”, Kari toteaa.

Hanasaaren voimalan sulkeminen on merkittävä askel oikeaan suuntaan, mutta askelia tarvitaan lisää, jotta Helsingin tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä toteutuu.

”Seuraavaksi on keskusteltava Salmisaaren kivihiilivoimalan sulkemisesta”, Kari linjaa.

Lisätietoja
Emma Kari, puh. 044 300 6801

Close Comments