Helsingillä on mahdollisuus tehdä kunnianhimoisia ilmastopäätöksiä ja näyttää, miten rakennetaan ilmaston kannalta hyvää kaupunkielämää.

Liikkuminen, asuminen, lämmitys ja ruoka muodostavat ilmastopäästöistä merkittävän osan. Kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa paljon kaupungeissa.

Tulevalla valtuustokaudella Hanasaaren hiilivoimala suljetaan ja päästöttömän ja vähäpäästöisen energian tuotantoon kehitetään uusia keinoja. Kaupungin tarjoaman ruoan ilmastokuormitusta pienennetään tarjoamalla useammin kasvisruokaa.

Monia tärkeitä päätöksiä on kuitenkin vielä edessä. Niitä ajamaan valtuustoon tarvitaan kunnianhimoisen ilmastopolitiikan kannattajia. Esimerkiksi liikenteen päästöjen vähentäminen on kysymys, jossa puolueiden välillä on merkittäviä eroja.

Valintana ilmaston kannalta hyvä elämä

Vihreät tavoittelevat Helsinkiä, jossa on helppo elää ilmaston kannalta hyvää elämää: kävellä ja pyöräillä, asentaa maalämpöpumppu, valita kasvisruoka ja lainata tavaroita ostamisen sijaan.

Teemme töitä sen eteen, että myös tulevat sukupolvet saavat kokea neljä vuodenaikaa, laskea pulkkamäkeä Kaivopuistossa ja hiihtää Keskuspuiston laduilla. Siksi ilmastonäkökulma on otettava huomioon kaikessa päätöksenteossa.

10 arjen iisiä ilmastotekoa

  1. Ilmaston kannalta kestävä liikkuminen on Helsingissä helppoa: valitse kävely, pyörä tai joukkoliikenne.
  2. Matkusta lähelle! Helsingistä ja muualta Etelä-Suomesta löytyy upeita luonto- ja kulttuurikohteita moneen makuun. Useaan paikkaan matka taittuu kätevästi julkisilla!
  3. Vähennä lihan syöntiä ja suosi kauden kasvisruokaa.
  4. Kierrätys on koko ajan helpompaa: useissa taloyhtiöissä on jo esimerkiksi keltainen muovinkeräysastia. Myös pakkausmerkinnät ohjaavat usein laittamaan pakkauksen oikeaan keräysastiaan.
  5. Hyödynnä hävikki herkkuihin: mitä voi kokata perunasoseen jämistä tai  kaurakermapurkin lopusta? Muista tarkistaa ennen kauppaanlähtöä, mitä kaapeista jo löytyy.
  6. Huolla ja korjaa itse tai anna ammattilaisen korjata rikki menneet vaatteet, kodinkoneet ja muut tavarat. Samalla työllistät alueesi pienyrittäjiä.
  7. Lainaa ostamisen sijaan. Esimerkiksi juhlavaatteen tai auton voi lainata, jos tarve ei ole jatkuva.
  8. Tarkista sähkösopimuksesi ja vaihda uusiutuvaan sähköön.
  9. Osta pala ikimetsää tai ryhdy kuukausilahjoittajaksi taholle, joka tekee työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
  10. Anna äänesi vihreille. Vihreiden Helsinki näyttää suuntaa kunnianhimoisessa ilmastotyössä. Ääni vihreille on ääni neljän vuodenajan puolesta.

 

Jutut on julkaistu alun perin Helsingin Vihreiden kuntavaalilehdessä 2021.