Vihreiden Soininvaara ja Kivekäs : Kruunusiltojen rakentaminen on voitto Helsingin raideliikenneverkostolle

Kuvan lähde: Uutta Helsinkiä, Helsingin kaupunki

Kruunusiltojen rakentamisen hankesuunnitelma käsitellään tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa. Helsingin Vihreä valtuustoryhmä kannattaa hanketta, sillä se mahdollistaa joukkoliikenteen varaan rakentuvaa autotonta kaupunkia ja tukee kasvavan kaupungin asuntorakentamista.

“Siltahankkeella on valtava kaupunkirakenteellinen merkitys. Se kohdentaa koko Laajasalon haluttavuutta asuinalueena ja mahdollistaa Itä-helsingin kasvun”, kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara toteaa. “Julkisuudessa on vedottu laskelmiin, joiden mukaan siltayhteys on liikennetaloudellisesti kannattamaton. Nämä laskelmat soveltuvat taajamien ulkopuoliseen liikenteeseen, joissa vain matkustusajalla on merkitystä. Kaupungeissa ne eivät ota huomioon yhteyden asumiselle tuottamaa hyötyä. Esimerkiksi Jokeriradan osalta pelkkä liikennetaloudellinen hyöty alitti kustannukset, mutta yhdyskuntarakenteelle koituvat hyödyt ylittivät kustannukset moninkertaisesti”, Soininvaara jatkaa.

Kruunusillat maksavat kaupungille 260 miljoonaa euroa, mutta mahdollistavat kaupungin kasvua  ja tuovat upean maamerkin ja uuden siluetin kaupunkiin. Laajasalosta tulee asukasmäärältään suurempi kuin Vuosaari nyt, yli 40 000 asukkaan kaupunginosa 2050 mennessä.

“Kruunusilloille ei olisi mitään järkeä tuoda autoja. Kustannukset kasvaisivat 120 miljoonalla, eivätkä autot mahtuisi kaupungin päässä mihinkään. Laajasalosta pääsee edeleenkin autolla keskustaan, mutta sillat tekevät joukkoliikenteestä omaa autoa nopeamman ja houkuttelevamman vaihtoehdon. Tällä tavoin kaupungista tehdään ekologisempi ja toimivampi”, kertoo Vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs.

“Lisäksi Vihreiden kannalta yksi ilon aiheista on, että silloille tulee suunniteltu pyöräbaana, joka parantaa pyöräilymahdollisuuksia merkittävästi. Baanat eivät paranna liikkuvuutta ainoastaan Laajasalon ja keskustan välillä, vaan parantavat kulkuyhteyksiä myös mm. Korkeasaaren, Kalasataman ja keskustan välillä”, Kivekäs jatkaa.

Kruunusiltojen rakentaminen aloitetaan suunnitelman mukaan 2019 ja ratikkayhteys alkaa näillä näkymin vuonna 2026.

 

Lisätietoja antavat:
Otso Kivekäs,  Helsingin Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, puh. 044 333 6338
Osmo Soininvaara, kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja, puh. 045 121 4559

 

Close Comments