Vihreät esitti Guggenheim-hankkeen hylkäämistä

Vihreät esitti tänään kaupunginhallituksessa Jussi Pajusen Guggenheim-suunnitelman hylkäämistä. Hanke kaatui äänestystuloksen ollessa 8-7.

Edellisessä vihreiden ryhmäkokouksessa kävi ilmi, että suurin osa vihreistä valtuutetuista vastustaa hanketta nykytiedon valossa. Vihreät päättivät esittää hankkeen hylkäämistä jo kaupunginhallituksessa.

– Vihreät pitävät lähtökohtaisesti kulttuurin tukemista kaupungissa erittäin tärkeänä ja moni vihreistä punnitsikin kantaansa pitkään ja perusteellisesti. Hankkeen heikon valmistelun ja Helsingille epäedullisen sopimuksen vuoksi suurin osa ryhmästä kallistui lopulta vastustavalle kannalle, toteaa vihreän kaupunginhallitusryhmän puheenjohtaja Elina Moisio.

Guggenheim-säätiön kanssa neuvoteltu sopimus on vihreiden näkemyksen mukaan epäedullinen Helsingille ja kaupunki kantaa hankkeessa kaiken riskin. Lisenssimaksun lisäksi Guggenheim-säätiölle maksetaan vuosittain yli miljoonan edestä maksuja säätiön palveluiden ostoista.

– Guggenheimin toivottiin tuovan Helsinkiin uusia työpaikkoja ja lisää verotuloja, mutta tämä ei ole mitenkään varmaa. Siksi on erikoista, että sopimuksen mukaan Helsinki maksaa museossa kaikki kulut, kävi miten kävi, sanoo vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Ville Ylikahri.

Vihreiden mukaan  kaupungin tulee museotoiminnassaan keskittyä Helsingin taidemuseon toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen. Guggenheim-hankkeen valmistelussa taidemuseon rooli jäi syrjään ja museon sisältöä koskeva painavin päätösvalta pysyi Guggenheim-säätiöllä.

– Helsingin taidemuseo kaipaa uudistusta. Checkpoint Helsingin ideat on syytä selvittää kunnolla ja taiteentekijät ja kaupunkilaiset on otettava mukaan uudistuksen suunnitteluun. Onkin syytä selvittää mahdollisuutta järjestää puuarkkitehtuurikilpailu ja rakentaa upea taidekeskus Katajanokalle kaupungin omista lähtökohdista, Moisio toteaa.

Lisätietoja:

Elina Moisio, 040 575 5988, elina.moisio(at)vihreat.fi
Ville Ylikahri, 044 727 3241, ville.ylikahri(at)vihreat.fi

Close Comments