Tiedotteet

Hannu Oskala vihreiden valtuustoryhmän varapuheenjohtajaksi

Helsingin vihreä valtuustoryhmä valitsi 15.1. kokouksessaan uuden varapuheenjohtajan. Tehtävään valittiin kaupunginvaltuutettu Hannu Oskala.

–Valtuustokauden loppusuora häämöttää, mahtavaa että saan olla tukemassa varapuheenjohtajana ryhmämme tulevaa vaalivoittoa, Oskala sanoo.

Hannu Oskala on 41-vuotias toisen kauden kaupunginvaltuutettu.

Uusi varapuheenjohtaja valittiin valtuustoryhmän puheenjohtajaksi siirtyneen Reetta Vanhasen tilalle. Valtuustoryhmän varapuheenjohtajana yhdessä Oskalan kanssa jatkaa Fatim Diarra.

Lisätietoja:
Hannu Oskala, puh. 044 530 4712
Anna Hyödynmaa, Vihreän valtuustoryhmän sihteeri, puh. 040 754 3313

Helsingin Vihreitä puheenjohtaa vuonna 2020 Hanna Hannus

Helsingin Vihreät valitsi syyskokouksessaan 12.12. Hanna Hannuksen jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana vuonna 2020.

– Vuonna 2020 Helsingin Vihreiden tärkein tehtävä on vuoden 2021 kuntavaaleihin valmistautuminen. Vihreillä on kaikki mahdollisuudet olla tuolloin Helsingin suurin puolue. Ensi vuonna rakennamme yhdessä vihreän kuntavaaliohjelman sekä teemme valtaosan vaalikampanjan suunnittelusta ja monipuolisen, houkuttelevan vihreän ehdokaslistan valmistelusta. Ensi vuonna tärkeä tehtävä tulee olemaan myös entistä innostavamman vihreän vapaaehtoistoiminnan toteuttaminen, Hannus linjaa.

Hannus on 31-vuotias filosofian maisteri Harjusta. Hän on toiminut Helsingin Vihreiden puheenjohtajana vuonna 2019 ja ollut mukana rakentamassa vihreitä vaalivoittoja sekä eduskunta- että europarlamenttivaaleissa. Tätä ennen Hannus on toiminut Kallion Seudun vihreiden puheenjohtajana sekä vihreiden ehdokkaiden vaalikampanjoissa.

– Haluan omalla panoksellani olla mukana rakentamassa entistä vihreämpää Helsinkiä. Helsingin Vihreiden puheenjohtajana haluan olla helposti lähestyttävä, aktiivinen ja innostava niin uusille kuin kokeneille toimijoillemme sekä aktiivinen yhteydenpidossa jäsenyhdistyksiin, kertoo Hannus.

Helsingin Vihreiden hallituksen jäseniksi valittiin Dolf Assmann, Leena Brandt, Daniel Hollen, Maria Jauhiainen, Outi Lindqvist, Suvi Pulkkinen, Kim Sorokin, Ville Sinnemäki ja Coel Thomas.

Lisätietoja:
Hanna Hannus, Helsingin Vihreiden puheenjohtaja, puh. 050 3072127
Anna Hyödynmaa, Helsingin Vihreiden toiminnanjohtaja, puh. 040 7543313

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajaksi Reetta Vanhanen

Helsingin Vihreä valtuustoryhmä valitsi tänään 11.12. kokouksessaan ryhmän puheenjohtajaksi Reetta Vanhasen.

–Olen innoissani päästessäni johtamaan asiantuntevaa ja aikaansaavaa vihreiden valtuustoryhmää. Kunnianhimoiset ilmastotoimet, eriarvoisuuden vähentäminen ja lasten yhdenvertainen koulutus ovat politiikkamme kulmakiviä. Helsingin päästövähennysohjelma on tämän kauden tärkeimpiä saavutuksiamme ja haluamme ohjelman jokaisen toimenpiteen toteutuvan, toteaa Vanhanen.

29-vuotias ensimmäisen kauden valtuutettu Vanhanen on koulutukseltaan lääketieteen tohtori ja erikoistuu parhaillaan anestesiologiaan ja tehohoitoon. Hän on myös HUSin hallituksen jäsen. Vanhanen on lähtenyt politiikkaan ilmaston ja ympäristön puolustamisen sekä paremman terveydenhuollon ja erityisesti mielenterveyspalveluiden kehittämisen vuoksi.

–Valtuustokautta on vielä puolitoista vuotta jäljellä, ja meillä on paljon tehtävää edelleen. Tarvitsemme tekoja perusterveydenhuollon sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen vahvistamiseksi. Toivon, että saamme myös kävelykeskustan kehittämisen vauhtiin.

Vanhanen valitaan tehtävään valtuustoryhmää tammikuusta 2019 saakka johtaneen Kaisa Hernbergin tilalle.

Lisätietoja: 
Reetta Vanhanen, Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, puh. 044 570 7857
Anna Hyödynmaa, Vihreän valtuustoryhmän sihteeri, puh. 040 754 3313

Helsingin budjetti 2020: Tekoja ilmaston, lasten ja tulevaisuuden puolesta

”Ilmastotoimilla on kiire. Tavoitteemme hiilineutraalista Helsingistä on ohjattava jokaista vuotta ja talousarviota. Kunnianhimoisen päästövähennysohjelmamme jokainen toimenpide on toteutettava. Tämä ei ole helppoa mutta siitä huolimatta välttämätöntä. Ilmastoteot ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ovat tekoja lastemme tulevaisuuden puolesta”, toteaa vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Reetta Vanhanen budjettiryhmäpuheessa.

Ilmastotoimien lisäksi lisäksi vihreiden budjettiryhmäpuheessa nostettiin esiin satsaukset lasten ja nuorten sosiaali- ja terveyspalveluihin ja koulutukseen sekä kaupunkilaisten lähiympäristön viihtyisyyden lisäämiseen.

”Helsingin seuraava vuosikymmen alkaa teoilla ilmaston, lasten ja tulevaisuuden puolesta”, tiivistää Reetta Vanhanen.

Lue koko ryhmäpuhe täältä.

Kati Juva: Rollaattorilla pitää päästä ilmaiseksi bussiin

Helsingin kaupunginhallitus päätti 16. syyskuuta ryhtyä toimenpiteisiin, jotta Helsingin seudun liikenne HSL myöntäisi rollaattorin kanssa liikkuville ihmisille maksuttoman matkustamisen sen bussiliikenteessä. Asia tuli käsittelyyn valtuutettu Kati Juvan (vihr.) aloitteesta. Päätös syntyi yksimielisesti vastoin esittelijöiden ehdotusta. Helsingin vanhusneuvosto on ajanut muutosta jo pitkään.

–Helsinki yhdessä muun pääkaupunkiseudun kanssa ikääntyy, ja vanhat ihmiset ja tarvitsevat turvallista joukkoliikennettä voidakseen osallistua harrastuksiin, tavata sukulaisiaan ja toimia yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä. Yksi hyvä tapa torjua ikääntyvien yksinäisyyttä on tukea turvallista liikkumista, toteaa Kati Juva.

Päätöksen mukaan Helsinki haluaa panostaa ikääntyneiden ja muiden vaikeasti liikkuvien ihmisten liikkumiseen. Lastenvaunujen kanssa matkustavat pääsevät jo matkustamaan ilmaiseksi, mutta rollaattorin kanssa liikkuvilla pitää olla voimassa oleva lippu – vaikka käytännössä lipuntarkastajat eivät olekaan perineet heiltä tarkastusmaksuja, ainoastaan matkalipun hinnan.

Helsinki ei päätä asiasta yksin, vaan asia etenee Helsingin seudun liikenteen päättäviin elimiin. Tämä uudistus olisi kuitenkin erittäin tarpeellinen. Esteetöntä joukkoliikennettä odotellessa tulee vaikeasti liikkuvien matkustamista tukea ja helpottaa muilla tavoin, kuten juuri mahdollistamalla joustava nousu busseihin keskiovista ilman tarvetta kulkea hankalasti etuovelle maksamaan.

Lisätiedot:
Kati Juva, p. 050 500 2318

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan uusia vihreitä jäseniä

Helsingin Kaupunginvaltuusto nimitti kokouksessaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakuntaan uusia vihreitä jäseniä. Lautakuntaan nimettiin valtuutettu Johanna Sydänmaa ja varavaltuutettu Pauliina Saares, joka valittiin samalla johtamaan nuorisojaostoa.

–Liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelut lisäävät tutkitusti ihmisten hyvinvointia. Siksi on tärkeää, että Helsinki panostaa kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalla matalan kynnyksen palveluihin ja niiden saatavuuteen tasapuolisesti ympäri kaupunkia eri ikäryhmille, Johanna Sydänmaa sanoo.

Opinto-ohjaajana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa työskentelevä Sydänmaa on aiemmin tällä valtuustokaudella toiminut kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan varajäsenenä. Luottamustehtäviä hänellä on myös liikuntajaoston varapuheenjohtajana ja Mäkelänrinteen uintikeskuksen hallituksen puheenjohtajana.

Myös Pauliina Saares korostaa kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden saavutettavuutta.

–Monipuolisella ja mahdollisimman saavutettavalla kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjonnalla rakennetaan elävää kaupunkia ja luodaan helsinkiläisille sekä täällä vieraileville mahdollisuuksia monenlaiseen kiinnostavaan tekemiseen ja itsensä toteuttamiseen. On hienoa päästä tekemään hommia näiden palveluiden eteen lautakunnassa, Saares toteaa.

Saares on tällä hetkellä vanhempainvapaalla työstään viestintätoimisto Ellun Kanoissa. Hän on toiminut kuluvalla valtuustokaudella nuorisojaoston jäsenenä ja Palmian hallituksessa. Nyt hänet valittiin nuorisojaoston puheenjohtajaksi.

–Haluan kiinnittää erityistä huomiota nuorten vaikuttamismahdollisuuksien edistämiseen. Kahden lapsen äitinä olen sitä mieltä, että kuuntelemalla lapsia ja nuoria sekä tarjoamalla heille aitoja osallistumisen ja vaikuttamisen paikkoja Helsinki voi panostaa tulevaisuuteen.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan varajäseniksi valtuustoryhmä esittää Ville Sinnemäkeä, joka on mm. Helsingin Vihreiden hallituksen jäsen sekä varavaltuutettu Johanna Nuortevaa. Nuorisojaoston jäseneksi valtuustoryhmä esittää Bicca Olinia. Varajäsenten ja nuorisojaoston jäsenen nimitykset vahvistetaan valtuustossa myöhemmin syksyllä.

Lisätietoja: 

Pauliina Saares, puh. 040 741 2778
Johanna Sydänmaa, puh. 044 342 2421
Anna Hyödynmaa, Vihreän valtuustoryhmän sihteeri, puh. 040 754 3313

100 000 uutta puuta Helsinkiin!

Helsingin Vihreä valtuustoryhmä on jättänyt tänään ryhmäaloitteen 100 000 uuden puun istuttamisesta Helsinkiin.

–Puut luovat viihtyisää kaupunkia. Kaupunkipuut suojaavat auringolta, ne lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, ja niiden juurilta löytyy niin leikkipaikkoja lapsille kuin paikkoja piknik-vilteille. Siksi esitämme 100 000 puun istuttamista Helsinkiin, kommentoi Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaisa Hernberg.

Helsinki on kaupunkistrategiassaan sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä, mikä vaatii kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen 80 prosentilla vuoden 1990 tasosta. Hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisessa puilla on merkittävä rooli, sillä ne toimivat hiilinieluina.

Aloitteessa todetaan, että kaupunkipuilla on paljon myönteisiä vaikutuksia luontoon ja ihmisiin. Puut parantavat katutilan viihtyisyyttä, tasaavat lämpötilaeroja ja toimivat merkittävänä osana kaupunkiluonnon viherverkostoa. Puut auttavat myös hulevesien luonnonmukaisessa käsittelyssä, sillä niiden juuristo imeyttää vettä ja vähentää siten kaupunkitulvien riskiä.

–Puita mahtuu Helsinkiin lisää. Vihreät näkee, että määrällinen tavoite 100 000 uudesta puusta on hyvä asettaa, jotta puiden istuttamista tehtäisiin aina kuin siihen on mahdollisuus, esimerkiksi koulujen ja päiväkotien pihoille, teiden varsille ja asuinalueita rakennettaessa. Uudet puut voivat olla niin kaupunkibulevardien lehmuksia, puistojen hedelmäpuita kuin lähiöiden jykeviä havupuitakin, sanoo Hernberg.

Vihreän valtuustoryhmän ryhmäaloitteessa todetaan, että vastaavia määrällisiä tavoitteita on asetettu monissa kaupungeissa kansainvälisesti – esimerkiksi New Yorkissa, Vancouverissa ja Berliinissä. Helsingin kaupungin omien toimien lisäksi puiden istuttamisessa voidaan tehdä yhteistyötä yritysten, kiinteistönomistajien ja kaupunkilaisten kanssa.

Lisätietoja:
Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaisa Hernberg, kaisa.hernberg[at]gmail.com

Emma Kari: Helsinkiin kaksivuotisen esikoulun kokeilu

Vihreä Vihreä kansanedustaja, kasvatus- ja koulutusjaoston puheenjohtaja Emma Kari esittää Helsinkiin kaksivuotisen esiopetuksen pilottia. Kari teki aiheesta tämän päivän valtuuston kokouksessa aloitteen.

–Suomessa osallistutaan varhaiskasvatukseen Euroopan heikoimmin. Erityisen vähäistä osallistuminen on niillä lapsilla, jotka hyötyisivät varhaiskasvatuksesta eniten. Laadukas varhaiskasvatus parantaa lapsen oppimismahdollisuuksia ja vähentää syrjäytymisriskiä. Esiopetuksen pidentäminen olisi etenkin niiden lasten etu, jotka tarvitsevat eniten tukea, Kari sanoo.

Rinteen hallitus on ohjelmassaan päättänyt käynnistää laajan toimenpideohjelman varhaiskasvatuksen laadun sekä osallistumisasteen nostamiseksi. Osana ohjelmaa kuntien on mahdollista osallistua kaksivuotisen esikoulun kokeiluun.

–Helsingissä on pitkäjänteisesti tavoiteltu varhaiskasvatuksen parempaa laatua ja korkeampaa osallistumisastetta. Helsinki päätti ensimmäisenä tehdä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta maksutonta eikä toteuttanut edellisen hallituksen varhaiskasvatukseen kohdistettuja heikennyksiä. Kaksivuotisen esiopetuksen pilotointi olisi hyvä jatkumo tälle työlle, Kari sanoo.

Kari kuitenkin painottaa, että ensiarvoisen tärkeää on tarjota laadukasta pedagogista varhaiskasvatusta, joka edellyttää päiväkotien ja esikoulujen työntekijöiden työhyvinvoinnin parantamista. Vihreät vaativatkin selkeitä panostuksia henkilöstön työhyvinvoinnin parantamiseen seuraavassa budjetissa.

–Tärkeää on muistaa, että lasten hyvinvointi edellyttää sitä, että aikuiset voivat hyvin. Siksi Helsingin on pidettävä huolta siitä, että päiväkotien ja esikoulujen työntekijöiden työssäjaksamista tuetaan nykyistä paremmin. Tämän pitää näkyä selvästi ensi vuoden budjetissa, Kari sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden budjetista virallisesti loppuvuodesta.

Hannu Oskalasta kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen

Helsingin Kaupunginvaltuusto nimitti syyskauden ensimmäisessä kokouksessaan 28.8.  kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäseneksi Hannu Oskalan. Oskala on 41-vuotias toisen kauden kaupunginvaltuutettu.

–Olen kuntapolitiikassa perehtynyt erityisesti kulttuuripolitiikkaan, kasvatus- ja koulutuslautakuntaan hyppääminen tuntuu nyt kuitenkin tosi luontevalta. Pohdinta mm. palveluverkkojen, palveluiden saavutettavuuden ja tasa-arvon osalta on todella samankaltaista, Oskala sanoo.

–Helsingissä täytyy pitää kiinni mm. lähipäiväkoti- ja lähikouluperiaatteesta sekä varmistaa että emme päästä ketään tippumaan järjestelmän raoista – ongelmien ratkominen tulee paljon kalliimmaksi kuin ennaltaehkäisy.

Vihreillä on kasvatus- ja koulutuslautakunnassa kolme paikkaa. Lautakunnan varapuheenjohtajana jatkaa Emma Kari ja jäsenenä Fatim Diarra.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston varajäseneksi nimitettiin samassa kokouksessa varavaltuutettu Anna Laine.

Lisätietoja: 
Hannu Oskala, puh. 044 530 4712
Anna Hyödynmaa, Vihreän valtuustoryhmän sihteeri, puh. 040 754 3313

Helsingin Vihreiden toimisto lomalla 30.6.–31.7.

Helsingin Vihreiden toimiston henkilökunta on lomalla 30.6.–1.8. ja toimisto on suljettuna heinäkuun. Kiireellisissä asioissa voi tällä välin olla yhteydessä puheenjohtaja Hanna Hannukseen (hanna.hannus@vihreat.fi, puh 050 307 2127). Toimiston väki toivottaa aurinkoista kesää!