Terveydenhuolto

tasavertainentoimiva

Me Helsingin Vihreät haluamme, että kaupungin terveysasemat ovat maailman parhaita ihmisten hoitopaikkoja. Nyt terveyskeskuksia uhkaa näivettyminen toisaalta yksityisten lääkärifirmojen ja toisaalta kankean kunnallisen byrokratian paineessa.

Terveyskeskuspalveluiden täytyy olla niin laadukkaita, että ne ovat aito vaihtoehto niillekin, joilla olisi varaa yksityiseen lääkäriasemaan. Me vihreät emme halua jymähtää vanhaan kankeaan malliin tai jäädä yksityisten firmojen panttivangeiksi.

1. Odotusajat terveysasemiin ja neuvoloihin kohtuullisiksi
Kun hätä on suurin, pitää avunkin olla lähellä. Jopa kuukausien jonot perusterveydenhoitoon eivät ole hyvää palvelua.

2. Rakenteet  toimiviksi
Modernit terveysasemat liikenteen solmukohtiin. Uudelta Myllypuron terveysasemalta löytyvät lähes kaikki terveyden palvelut saman katon alta. Rinnalle kevyempiä malleja kuten terveyskioskeja ja matalan kynnyksen palveluita.

3. Parempi työnantaja
Tehdään Helsingistä houkutteleva työpaikka lääkäreille ja hoitajille poistamalla byrokratiaa ja lisäämällä joustavuutta työehtoihin.

4. Sähköistä asiointia kehitettävä
Uusia nettipalveluita terveysneuvontaan ja tukeen. Myös nettiajanvaraus ja mobiilipalvelut pitää saada toimimaan kaikissa yksiköissä.

5. Terveyskeskusmaksusta luovuttava
Hoitoon tulemisen kynnyksen täytyy olla matalampi. Terveyskeskusmaksusta luopumiseen kaupungilla ei ole myöskään taloudellista estettä.

6. Kotihoidon laatuun panostettava
Kotona tulee voida asua mahdollisimman pitkään.

7. Avoimia liikuntapuistoja ja liikuntatiloja kaiken ikäisille
Ennaltaehkäisy on parasta terveydenhoitoa. Syntymättä jäävä vaiva on myös edullisin koko yhteiskunnalle.

8. Järkevät IT-hankinnat
Ei tuhlata miljoonia toimimattomiin tietojärjestelmiin, vaan kehitetään omaa osaamista, käyttäjälähtöisiä malleja ja avoimeen lähdekoodin perustuvia ratkaisuja

9. Seuranta
Palveluiden vaikuttavuutta on seurattava, jotta ennaltaehkäisyyn voidaan panostaa entistä tehokkaammin.