Kivihiiltä polttamalla ei enää kassa kilise

Helsinkiläiset ovat tottuneet saamaan veronmaksu-urakkaansa helpotusta mahtavalta energialiikelaitokseltaan. Energialiiketoiminnan tuotoista on riittänyt 200-300 miljoonaa euroa tilitettäväksi kaupungin kassaan vuosittain. Ajat ovat kuitenkin muuttumassa. Talvella helsinkiläisiä kohautti uutinen, jossa Helenin johtokunta pienensi tuloutettavaa määrää.

Tänä vuonna Helsingin Energialta vaadittiin vanhasta muistista kaupungin kassaan satoja miljoonia. Voitot eivät kuitenkaan enää ole samalla tasolla, ja tuloutuksen maksamiseksi liikelaitoksen olisi pitänyt ottaa velkaa. Tähän tilanteeseen jouduttiin jo kolmantena vuonna peräkkäin. Siksi johtokunnassa päätimme tänä vuonna viestittää painokkaammin, että tuloutusten on vastattava saatua tuottoa.

Mikseivät eurot kilise liikelaitoksen kassaan entiseen tapaan? Helenin johtajat ja työntekijät ovat tehneet työnsä yhtä hyvin kuin ennenkin, mutta energia-ala on murroksessa sekä ilmastonmuutoksen että luonnonvarojen ehtymisen vuoksi.

Kivihiiltä polttamalla ei voi enää tehdä bisnestä kuten ennen. Valtion veropäätösten ansiosta polttoaineiden kustannuksissa näkyvät niiden ympäristövaikutukset. Onneksi, sillä hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen on kiireellistä.

Öljyn hinnassa puolestaan näkyy sekä vero että rajallisen energiavaran ehtyminen. Kallis öljy on jo ajanut koko maan kauppataseen miinukselle. Ennen pitkää hinnannousu tulee eteen maakaasullekin.

Kaupungin on opeteltava pärjäämään pienemmillä tuloutuksilla. On myös korkea aika hakea kotimaisia energiavaihtoehtoja. Helsingin Energia on tarttunut toimeen löytääkseen fossiilisille polttoaineille korvaajia, jotta turvattaisiin pääkaupungin lämmittäminen tulevaisuudessakin.

Onneksi myös voittoa vielä saadaan, tänä vuonna tuloutettavaa on ilman velanottoa mahdollista maksaa 124 miljoonaa euroa.

 

Piia J. Häkkinen

Helenin johtokunnan vpj.

Close Comments